24 Eylül 2014 Çarşamba

SANATÇI OLMAK VE KENDİNİ SANATÇI SANMAK; Funda TÜMER & FINE ART SANAT BİRLİĞİ

SANATÇI OLMAK VE KENDİNİ SANATÇI SANMAK
Seramik Sanatçısı, Ressam 
Funda TÜMER
Son yıllarda gerek sosyal medyada gerekse diğer ortamlarda yaptığım gözlemlerimden çıkan tatsız sonuçlar beni bu yazıyı yazmaya mecbur bıraktı.
Her zaman söylediğim gibi sanatçı olmak hiç kolay değildir. Bu ünvana sahip olmak ve taşıyabilmekte öyle kolay bir iş değildir. Sanatçı kişi sadece yeteneği ile var olmaz. Aynı zamanda duruşu, düşünüşü, bakış açısı ve yorumlaması ile de var olur. Kendini sürekli geliştiren ve asla oldum demeyen kişidir. (Sanatçı Kimdir yazımı okuyabilirsiniz)
Bu yazımda sanatçıdan daha çok kendini sanatçı sanıp öyle ilan eden kişiler üzerinde durmak istiyorum.
Özellikle son yıllarda sosyal medyadaki platformlarda profil isimleri ve paylaşımlar ile paylaşımların altına yapılan yorumlar dikkatimi çekmekte. Painter gibi başa konulan ünvanlardan sonra isimlerini yazmaktadırlar.
Birçok teknik hata ile dolu son derece amatör çalışmaların ve çoğu zamanda kopya edilmiş çalışmaların altında yazan övgüleri hayretler içerisinde kalarak takip etmekteyim. Sanırsınız ki eser bir başyapıt.
Oysaki bu kişilerin çoğu emekliliklerinden sonra ya da mesleklerinden arta kalan zamanlarda sanata merak salmış ve kurslarda resim eğitimi alan kişilerden oluşmaktadır. Yanlış anlamayın sevgili dostlar bu çok güzel asla bunu eleştirmiyorum. Kişilerin sanatla uğraşması takdir edilecek bir konudur. Benim eleştirdiğim bu kişilerin kendini sanatçı ilan etmesidir. Üç ayda beş ayda ya da bir yılda kimse sanatçı olamaz. Resim yapmayı elbet öğrenebilir birde yeteneği varsa öğrenme süreci çok da hızlı olabilir.
Bu kişiler çalışarak ve kendilerini geliştirerek elbette sanatçı ünvanına layık kişiler de olabilir. Ama Sanatçı olmak o kadar kolay değildir. Bu kişilere on tane sanatçı sayın deseniz sayamıyorlar. Sanat akımlarını sorsanız cevap veremiyorlar. Gördükleri bir tekniği tanıyamıyorlar. Sanat tarihi konusunda bilgiye sahip değiller ve daha birçok şey hakkında maalesef bilgileri yok. 
Çoğu zaman bir fotoğrafa bakarak resim yapıyorlar. Hayal gücünden resim yaptıkları zaman ise maalesef bir sürü teknik hatayla dolu bir resim ile karşılaşıyorsunuz.
Böyle kişiler olunca altta yazan yorumların da bir başyapıta yapılan övgü halinde olması çok da şaşılacak bir durum değil aslında. Çünkü fırça tutmaktan daha fazlasına maalesef sahip değiller.
Şimdi böyle bir kişi sadece fırça tutabiliyor ve resim yapabiliyor ya da yapmaya çalışıyor diye kendini nasıl sanatçı ilan edebilir.
Bu durum yıllarını sanata adamış hayatları sanat üzerine kurulmuş olan gerçek sanatçılara yapılmış çok büyük bir haksızlık hatta hakaret değil midir?…
***
FINE ART SANAT BİRLİĞİ
Duyguları ve düşünceleri resim, heykel ve seramik eserler ile anlatmayı ve yaşam ile sanatı buluşturmayı amaç edinen FINE ART SANAT BİRLİĞİ bu doğrultuda projelere imza atan bir birliktir.
Seramik Sanatçısı & Ressam Funda TÜMER ve Heykeltraş & Ressam Erdinç SAKİN tarafından 2012 yılında kurulmuştur.
Yurt içi ve dışı karma sergiler ve sosyal sorumluluk projeleri için sergiler düzenleyen birlik küratörlük konusunda da çok başarılı işler gerçekleştirmektedir.
Sanatın topluma öncü olması gerektiğinden yola çıkan birlik  hem karma sergiler ile sanatı ve sanatçıları buluşturmakta hem de geniş kitlelere ulaştırmaktadır. Aynı zamanda bu öncü olma görevi ile Sosyal Sorumluluk Projeleri düzenlemekte, her yıl seçtikleri ve anlaştıkları bir veya iki kurumun sesi olmaya destek vermektedirler.
İş Ortakları Usta ve Çırak Organizasyon ile beraber aynı zamanda seminer ve atölye çalışmaları yapmaktadırlar.
Birlik Bünyesinde international 2000 üye yer almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder